Akupunktur

Akupunktur

Akupunktur är en av de äldsta behandlingsmetoderna i världen. Idag är akupunkturen uppdelad i västerländsk och österländsk akupunktur. Den västerländska akupunkturen var från början enbart smärtstillande men med tiden och med nya forskningsprojekt behandlas även vissa åkommor med akupunktur som t.ex klimakteriebesvär, hudproblem och migrän.

Den österländska akupunkturen (TCM) är uppbyggd efter beprövad erfarenhet och allt från utmattningssyndrom till ryggsmärtor behandlas framgångsrikt.

Filosofin bakom akupunktur (vänsterländsk): Nålarna som penitrerar huden skapar en lokal effekt genom ökad cirkulation, muskelavslappning och smärtlindring. Nerver i huden stimuleras av nålarna och skapar reflexer som ger smärtlindring via kroppens eget smärtlindrande system. Denna effekt kommer först efter ca 14 timmar efter en behandling.

Filosofin bakom TCM Akupunktur: Enligt gammal Kinesisk lära har kroppen meridianer som är kopplade till inre organ. När något av dessa organ hamnar i obalans visar det sig via sjukdomar och smärtor i kroppen. Genom att sätta nålar på punkter efter den eller de meridianer som hör till det organ som är i obalans återskapas balans och kroppen ges möjlighet att läka.

Jag som arbetar med akupunktur är utbildad inom västerländsk akupunktur och genomgår nu en fortbildning till TCM akupunktör.

 

Öronakupunktur/NADA

Vid öronakupunktur stimuleras punkter i örat med hjälp av en akupunkturnåll.

Genom att påverka en bestämd punkt i örat kan man förebygga och behandla sjukdomar och ge smärtlindring.

Reflexer som skapas av att akupunkturnålen som penetrerar huden går via nervsystemet och stimulerar kroppen till självläkning och balansering av normala funktioner.

Tekniken är också användbar vid t.ex rökavvänjning och viktminskning. NADA kan dessutom ge lindring vid sömnproblem och depressioner och kan kombineras med annan medicinsk behandling. NADA-tekniken används även vid stresspåverkan av olika slag, bl.a. posttraumatisk stress.

Vad händer i kroppen vid NADA-akupunktur: 

- Stresshormonet kortisol sjunker i blodet

- Endorfiner frisätts och ger en lugnande effekt

- Signalsubstansen Serotonin påverkas (belöningshormon)

- Dynorfin frisätts och ger en smärtstillande effekt

- Dopamin påverkas och är en ”må bra” signalsubstans och ingår i hjärnans belöningssystem.

- GABA påverka, för låg nivå kopplas ihop med oro och ångest.

- Påverkar ämnesomsättningen positivt.

- Oxytocinhalten höjs och ger ro och välbefinnande

 

Copyright © munktellstadens.se 2019 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB